Apple julkaisi marraskuussa ensimmäiset käsivartisella M1-sirulla varustetut Mac-tietokoneet, jotka esittivät uusia 2020-tuumaisia ​​13 tuuman MacBook Pro-, MacBook Air- ja Mac mini -malleja. M1-siru on saanut uskomattomia arvioita uskomattomasta suorituskyvystään ja tehokkuudestaan, ja se on huipentuma yli vuosikymmenen Applen työhön iPhonelle ja iPadille luotujen sirujen suhteen. Mutta ennen kun luet artikkelin, käy tsekkaamassa NetBet Sport ja nauti!

Applen M1-siru selitettynä

M1 on ensimmäinen Applen suunnittelema järjestelmä sirulla (SoC), joka on kehitetty käytettäväksi Mac-tietokoneissa. Se merkitsee Applen siirtymistä pois Intel-siruista, joita Cupertino-yritys on käyttänyt Mac-tietokoneissa vuodesta 2006.

”Järjestelmänä sirulla” M1 integroi useita eri komponentteja, kuten CPU, GPU, yhtenäinen muistiarkkitehtuuri (RAM), Neural Engine, Secure Enclave, SSD-ohjain, kuvasignaaliprosessori, koodaa / purkaa moottorit, Thunderbolt-ohjain USB 4 -tuki ja paljon muuta, jotka kaikki käyttävät virtaa Macin eri ominaisuuksiin.

Aikaisemmin Mac-tietokoneet ovat käyttäneet useita siruja suorittimiin, I / O: een ja tietoturvaan, mutta Applen pyrkimys integroida nämä sirut on syy, miksi M1 on niin paljon nopeampi ja tehokkaampi kuin aikaisemmat Intel-piirit. Yhdistetty muistiarkkitehtuuri, jonka Apple on sisällyttänyt, on myös merkittävä tekijä, koska kaikki M1: n tekniikat pystyvät käyttämään samoja tietoja tarvitsematta vaihtaa useita muistivaroja.

M1-siruun sisäänrakennetun yhtenäisen muistiarkkitehtuurin ansiosta keskusyksikön, näytönohjaimen ja muiden prosessorikomponenttien ei tarvitse kopioida tietoja keskenään, ja ne voivat käyttää samaa tietovarastoa. Tämä tuo merkittäviä nopeus- ja tehokkuusparannuksia M1-malliin. Tämä muistiarkkitehtuuri tarkoittaa, että RAM ei ole käyttäjän päivitettävissä, mikä ei ole liian yllätys, koska harvoilla Mac-tietokoneilla on käyttäjän käytettävissä oleva RAM. M1-tietokoneiden enimmäismäärä on 16 Gt RAM-muistia, mutta jopa 8 Gt: n perusmäärä riittää päivittäisiin tehtäviin.

M1: ssä on 16 miljardia transistoria, mikä on suurin Apple koskaan asettama siru nopeimmalle prosessorin ytimelle, joka on saatavana pienitehoisella piillä ja vertaansa vailla olevalla suorittimen suorituskyvyllä wattia kohti. Applen sirumuotoilu on antanut sen luoda Mac-tietokoneita, jotka ovat nopeampia ja energiatehokkaampia kuin se oli mahdollista Intelin suunnittelemilla siruilla, ja lisäparannuksia on saatavana Applen suunnitellun sirun uuden tiukemman integroinnin avulla yhdistettynä Applen suunnittelemiin ohjelmistoihin.

Mitä erilaista M1: ssä on

Toisin kuin x86-arkkitehtuuriin rakennetut Intel-sirut, Apple Silicon M1 käyttää Arm-pohjaista arkkitehtuuria, aivan kuten A-sarjan sirut, joita Apple on suunnitellut iPhonelle ja iPadille jo vuosia sitten.

M1-siru on tehokkain siru, jonka Apple on tähän mennessä luonut, ja se on samanlainen kuin uusimpien iPhone- ja iPad Air -mallien A14-siru, jonka Taiwanin Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) on rakentanut 5 nanometrin prosessille. TSMC rakentaa kaikki Applen sirut ja on tehnyt niin monien vuosien ajan.

Macit M1-sirulla

Apple on julkaissut vuoden 2020 MacBook Airin, 13-tuumaisen MacBook Pron ja Mac minin M1-siruilla, korvaamalla näiden kokoonpanojen matalat koneet. M1 MacBook Air on nyt ainoa MacBook Air, jota Apple myy, mutta käytettävissä on edelleen Intel Mac mini- ja MacBook Pro -malleja.

Tässä vaiheessa ei kannata ostaa Intel Mac mini- tai 13-tuumaista MacBook Airia, koska M1-siru on parempi kuin kaikki Applen kannettavissa laitteissa käytetyt sirut, ja vain työpöydän prosessorit ylittävät sen.

CPU ja GPU

CPU

Suorituskykyiset ytimet on suunniteltu tarjoamaan parasta suorituskykyä paljon tehokkaammin vaativiin yksisäikeisiin tehtäviin.

Neljä korkean suorituskyvyn ydintä voivat yhdessä tarjota vaikuttavan monisäikeisen suorituskyvyn, joka on antanut M1-Mac-tietokoneille mahdollisuuden ylittää jopa huippuluokan 16-tuumaiset MacBook Pro -mallit.

Tehtävissä, jotka ovat vähemmän intensiivisiä ja jotka eivät vaadi samaa virtaa, kuten web-selailu, on neljä erittäin tehokasta ydintä, jotka käyttävät kymmenesosaa virrasta akun säilyttämiseksi.

Apple sanoo, että nämä ytimet tarjoavat samanlaisen suorituskyvyn kuin edellisen sukupolven kaksoisydimen MacBook Air, mutta paljon pienemmällä teholla. Nämä ytimet voivat toimia yksin, kun merkittävää tehoa ei tarvita, mutta vaativiin tehtäviin kaikki kahdeksan ydintä voidaan kytkeä kerralla.

MacBook Airin, MacBook Pron ja Mac minin vertailuarvot ovat vahvistaneet M1-sirun vaikuttavan suorituskykyyn. Mallien välillä on joitain lämpöeroja, mutta kaikilla on korkein yhden ytimen suorituskyky kaikista Macista ja monisydäminen suorituskyky, joka on yhtä suuri kuin Applen työasemilla.

Joukkueen tehokkain Mac, Mac mini, ansaitsi yhden ytimen Geekbench 5 -pistemäärän 1702 ja moniydintuloksen 7380, kun taas MacBook Air ja MacBook Pro tulivat perässä.

GPU

Apple Silicon -piirissä on 8-ytinen GPU, mutta on myös lähtötason MacBook Air -malleissa käytetty versio, jossa yksi ytimistä on poistettu käytöstä 7-ytimiselle GPU: lle.

Mac minin, MacBook Pron ja korkeamman luokan M1 MacBook Air -mallien GPU: t ovat kaikki 8-ytimiä suorittimia, jotka pystyvät suorittamaan lähes 25 000 säiettä samanaikaisesti ja 2,6 teraflopin läpivirtauksella.

Graafisen suorituskyvyn testit ovat osoittaneet, että M1-siru tarjoaa suorituskyvyn, joka ylittää GeForce GTX 1050 Ti: n ja Radeon RX 560: n. Se sai myös vuoden 19305 OpenCL-pistemäärän, samanlainen kuin Radeon RX 560X ja Radeon Pro WX 4100.

Apple M1 -nopeus

M1-siru tuo jopa 3,5 kertaa nopeamman suorittimen suorituskyvyn, jopa 6 kertaa nopeamman näytönohjaimen suorituskyvyn ja jopa 15 kertaa nopeamman koneoppimisen kuin edellisen sukupolven koneissa käytetyt Intel-sirut.

Uusimpiin PC-kannettaviin siruihin verrattuna M1 tarjoaa kaksinkertaisen nopeamman suorittimen suorituskyvyn ja käyttää sitä vain 25 prosentilla virrasta.

Akun kesto

Vaikka M1-siru tuo uskomattomia nopeuden parannuksia, se on myös akkutehokkaampi kuin mikään muu Mac-siru, jonka Apple on tähän mennessä julkaissut.

Akun kesto M1 Macissa kestää jopa kaksi kertaa pidempään kuin edellisen sukupolven Mac-tietokoneissa. Se on kaksinkertainen edellisen sukupolven akun käyttöikään.