Pelillistämisen hyödyntäminen web-suunnittelussa
Pelillistämisen tavoitteena web-suunnittelussa ja toteutuksissa on muuttaa yksisuuntaiset verkkopalvelut interaktiivisiksi elämyksiksi. Pelillistäminen on osa verkkopalvelun palvelumuotoilua, jonka puitteissa palveluun liitetään videopelien innoittamia ominaisuuksia. Lopputuloksena tuotetaan verkkopalvelun käyttäjälle elämyksellinen kokemus, joka toimii erittäin tehokkaana markkinointikeinona.
Onnistuneen pelillistämisen myötä web-sivustolla vieraileville kävijöille jää mieleen muistijälki sivustosta, joka tarjosi jotain poikkeuksellista. Tämä saa vierailijat palaamaan uudestaan samalle web-sivustolle käyttämään uudestaan sivuston tarjoamia pelillistettyjä palveluita.
Suomi on edelläkävijämaa pelillistämisessä
Suomi on yksi maailman kärkimaita peliteollisuuden innovaatioiden osalta. Suomesta on noussut lukuisia menestysyrityksiä pelinkehityksen saralla. Pelillistäminen on osa peliteollisuutta ja sen tärkeys on Suomessa ymmärretty varhain. Tästä on osoituksena maailman ensimmäinen pelillistämisen professuuri.
Vuonna 2016 Turun ja Tampereen yliopistot perustivat yhteistyössä pelillistämisen professuurin edistämään pelillistämiseen liittyvää tieteellistä tutkimustyötä ja opetusta. Hakijoita professorin virkaan oli yli 20 ympäri maailman. Virkaan tuli valituksi tieteellisesti ansioitunut tutkija Juho Hamari, jonka poikkitieteelliset tutkimukset teknologian, psykologian ja liiketaloustieteen saralla olivat jo tuolloin saaneet laajasti kansainväistä julkisuutta ja arvostusta.
Pelillistämiseen liittyviä tutkimuksia on julkaistu runsaasti ja niiden pohjalta pelillistämistä on Suomessa sovellettu aktiivisesti muun muassa perusopetuksessa. Pelillistämisellä on keskeinen rooli koulujärjestelmämme saamissa hyvissä arvioissa. Pelillistäminen innostaa ja motivoi opiskelijoita.
Pelillistämisen toimii erinomaisesti muistin tukena. Tämän vuoksi pelillistäminen sopii erityisen hyvin opetussovelluksiin parantamaan oppimissuorituksia. Pelillistämisen synnyttämää positiivista muistijälkeä voidaan kuitenkin hyödyntää myös monissa muissakin asiayhteyksissä kuin vain opetuksessa. Verkkopalveluiden kehittäjät hyödyntävät pelillistämisen synnyttämään innostusta erilaisten tuotteiden markkinoinnissa ja kuluttajien ostoinnostuksen nostattamisessa.
Pelillistämisen avulla verkkopalvelut menestyvät paremmin
Pelillistämisen hyödyt verkkopalvelun suosion kasvattamisessa ovat kiistattomat. Pelillistämistä hyödyntävät verkkopalvelut saavat vierailijat viipymään sivustollansa pidempään ja vierailijat myös tavallista useammin kokeilevat sivuston tarjoamia palveluita. Esimerkiksi moderni Casino voi ohjata potentiaalisia asiakkaita tutustumaan palveluihinsa interaktiivisen grafiikan avulla ja tarjota vierailijoille ilmaisia pelejä välittömästi kokeiltavaksi. Kanta-asiakkaita puolestaan innostetaan kilpailemaan toisiaan vastaan peliturnauksissa ja juhlistamalla parhaiten menestyviä pelaajia sarjataulukoiden avulla.
Liikunnalliset älylaitteet, kuten älykellot tarjoavat web-palveluissansa käyttäjille virtuaalisia tavoitteita, yhteisöllisiä sarjataulukoita ja vertailumahdollisuuksia toisiin käyttäjiin. Saavutukset voi aina suorituksen jälkeen julkaista helposti sosiaalisessa mediassa. Tämäkin on motivoivaa pelillistämistä, jonka avulla tuotteiden käyttäjät saadaan pysymään palvelun piirissä ja heitä motivoidaan käyttämään palvelua aktiivisesti.
Pelillistämisen avulla voidaan myös kääntää negatiivisia tunteita web-palvelussa herättävät asiat positiivisiksi kokemuksiksi. Mikäli tiedetään jo ennakkoon, että palvelussa on runsaasti sivun latautumista hidastavia valokuvia, voidaan niiden latautumiseen käytettävä aika hyödyntää yksinkertaisen pelillistämisen avulla tarjoten käyttäjälle esimerkiksi animoitua tuotetietoa hauskassa muodossa.
Yleisesti käytettyjä pelillistämisen elementtejä ovat myös visailut, käyttäjäprofiilit, kommenttipalstat, käyttäjien palkitseminen pisteillä ja interaktiiviset animaatiot.
Miten voit lisätä pelillistämistä omalle verkkosivullesi?
Pelillistämisen lisääminen osaksi omaa verkkosivustoaan, oli se sitten laaja mediajulkaisu tai harrastekerhon kotisivu, on hyvin helppoa käytettäessä yleisimpiä markkinoilla olevia julkaisualustoja. Monet julkaisualustat sisältävä jo oletuksena valmiita moduuleja, joiden avulla aiemmin mainittuja pelillistämisen muotoja voi lisätä verkkosivulle muutamalla klikkauksella.
WordPress on yksi tunnetuimpia ja suosituimpia julkaisualustoja. Useat eri kehittäjät ovat tehneet pelillistämisen mahdollistavia lisäosia, joiden käyttöönotto on helppoa. Esimerkiksi myCRED tarjoaa käyttäjien palkitsemistoimintoja ja LearnDash Quiz mahdollistaa interaktiivisen kyselyn upottamisen osaksi omaa verkkosivuaan. Erilaisia minipelejä on myös runsaasti tarjolla, kuten esimerkiksi ristisanapeli CrossWordSearch. Lisäosia kannattaa kokeilla ja muokata niiden sisältöä ja ulkoasua omaan verkkopalveluun sopivaksi.
Pelit ovat erottamaton osa nykyarkea. Näin toteavat myös suomalaiset pelitutkijat keväällä 2022 julkaisemassaan kirjassaan Pelit kulttuurina. Pelillistämisen tulisikin olla verkkopalveluiden kehittäjien keskeisimpiä sisältöjä. Käyttäjät odottavat informatiivisiltakin verkkopalveluilta elämyksiä ja sitä tarjoaa pelillistäminen.
Pelillistämisen lisääminen verkkopalveluun on teknisesti hyvin yksinkertaista valmiiden lisäosien avulla, mutta paras tulos pelillistämisellä saavutetaan, kun pelillistäminen otetaan huomioon verkkopalvelun kokonaisuudessa ja kaikilla osa-alueilla. Onnistuneesti toteutettu pelillistäminen on koko verkkopalveluun vaikuttavien kaikkien ammattilaisten yhteistyötä.